Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 466]

Sernik z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny na letnie upalne dni. Biszkopt przełożony masą serową o lekko cytrynowym smaku z warstwą świeżych truskawek zalanych galaretką truskawkową.

Sernik z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z truskawkami

na biszkopt:

na masę serową:

  • 60 dag twarogu
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 2 galaretki cytrynowe

dodatkowo:

  • ok. 50 dag świeżych truskawek bez szypułek
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Sernik z truskawkami

Przygotowanie biszkoptu:

Sernik z truskawkami
Upieczony biszkopt wyciągamy z tortownicy i studzimy

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno, wsypujemy stopniowo cukier i ciągle ubijając miksujemy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy. Na samym końcu mieszamy delikatnie z obiema przesianymi mąkami.

Wymieszane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy. Przekrawamy biszkopt na 2 równie części, które delikatnie nasączamy ponczem.

Przygotowanie masy serowej:

Sernik z truskawkami
Rozpuszczone galaretki cytrynowe pozostawiamy do lekkiego stężenia

Ser dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.

W 1 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 2 cytrynowe galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na gładko. Następnie dodajemy cukier puder i ucieramy całość jeszcze chwilę. Dodajemy stopniowo zmielony ser. Zmniejszając obroty miksera wlewamy stopniowo tężejącą galaretkę cytrynową. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Etap końcowy:

Sernik z truskawkami
Na wierzch układamy świeże truskawki i zalewamy je tężejącą galaretkę truskawkową

W 3 szkl gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Pozostawiamy je do lekkiego stężenia.

Na spód biszkopta wykładamy pół masy serowej. Następnie układamy drugą warstwę biszkopta a na nią rozsmarowujemy drugą połowę masy serowej.

Na wierzch układamy świeże truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretkę truskawkową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.