Sposób przygotowania:
Sernik z truskawkamiPrzygotowanie biszkoptu:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno, wsypujemy stopniowo cukier i ciągle ubijając miksujemy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy. Na samym końcu mieszamy delikatnie z obiema przesianymi mąkami.
Wymieszane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy. Przekrawamy biszkopt na 2 równie części, które delikatnie nasączamy ponczem.
Przygotowanie masy serowej:
Ser dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.
W 1 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 2 cytrynowe galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na gładko. Następnie dodajemy cukier puder i ucieramy całość jeszcze chwilę. Dodajemy stopniowo zmielony ser. Zmniejszając obroty miksera wlewamy stopniowo tężejącą galaretkę cytrynową. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Etap końcowy:
W 3 szkl gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Pozostawiamy je do lekkiego stężenia.
Na spód biszkopta wykładamy pół masy serowej. Następnie układamy drugą warstwę biszkopta a na nią rozsmarowujemy drugą połowę masy serowej.
Na wierzch układamy świeże truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretkę truskawkową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
SylaUla
Agnieszka Rec
Pozdrawiam serdecznie :)