Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 466]

Leśny mech z malinami i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna wersja leśnego mchu w moim wykonaniu. Tym razem ciasto szpinakowe przełożyłam kremem owocowym malinowo-truskawkowym.

Leśny mech z malinami i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Leśny mech z malinami i truskawkami

na ciasto:

na krem:

  • 20 dag masła 82% o temperaturze pokojowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 30 dag świeżych malin
  • 15 dag świeżych truskawek bez szypułek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka o smaku malinowym lub truskawkowym

dodatkowo:

  • świeże owoce do dekoracji według uznania

Sposób przygotowania:

Leśny mech z malinami i truskawkami

Przygotowanie ciasta:

Leśny mech z malinami i truskawkami
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z tortownicy

Jajka z cukrem ubijamy mikserem na gęstą i puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlewamy stopniowo olej. Gdy olej dobrze się połączy z masą jajeczną wsypujemy stopniowo przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.

Na samym końcu miksujemy ciasto na wolnych obrotach dodając stopniowo szpinak i skórkę otartą z cytryny.

Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 50-55 min do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Po lekkim ostudzeniu wyciągamy ciasto z piekarnika, wyjmujemy z tortownicy i studzimy.

Po ostudzeniu ścinamy wierzch ciasta o grubości 1 cm.

Przekładamy do miski i kruszyny ciasto palcami.

Przygotowanie owoców do kremu:

Leśny mech z malinami i truskawkami
Rozgotowane owoce z dodatkiem galaretki odstawiamy do wystygnięcia

Do rondelka wsypujemy maliny i truskawki.

Podlewamy 1 łyżką wody, wsypujemy 1 łyżkę cukru i gotujemy mieszając na małym ogniu przez ok 5 min.

Gorące owoce ściągamy z ognia i rozpuszczamy w nich wsypując do rondelka z owocami galaretkę malinową w proszku. Miksujemy blenderem.

Owoce odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

Ucierane kremu:

Leśny mech z malinami i truskawkami
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na gładko

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na gładko.
Następnie wsypujemy stopniowo cukier puder i ucieramy na gładką i puszystą masę.
Do utartego masła z cukrem pudrem stopniowo wlewamy tężejące owoce i ucieramy całość na puszystą masę.

Przełożenie ciasta:

Leśny mech z malinami i truskawkami
Ciasto szpinakowe smarujemy przygotowanym kremem malinowo-truskawkowym

Spód ciasta smarujemy przygotowanym kremem malinowo-truskawkowym.
Wierzch obsypujemy dokładnie odłożonym pokruszonym ciastem.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed samym podaniem dekorujemy świeżymi owocami.


Tagi:

deser ciasto