Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Sernik z musem truskawkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyczny sernik został wzbogacony o mus truskawkowy. W tym wydaniu sernik smakuje o wiele lepiej i pięknie się prezentuje na letnim stole.

Sernik z musem truskawkowym

Składniki:

Sernik z musem truskawkowym

na sernik:

na mus:

  • 70 dag świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Sernik z musem truskawkowym

Przygotowanie sernika:

Sernik z musem truskawkowym
Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na gładką masę

Ser dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.

Miękkie masło ucieramy na gładką masę. Wsypujemy stopniowo cukier i nadal ucieramy na gładką masę. Nie przerywając ucierania wbijamy po 1 jajku. Następnie dodajemy partiami zmielony twaróg, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny. Mieszamy dokładnie.

Gotową masę serową przekładamy do małej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciasta.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 55 min. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie musu :

Sernik z musem truskawkowym
Umyte i pozbawione szypułek truskawki miksujemy za pomocą blendera

Umyte truskawkami pozbawiamy szypułek. Wkładamy do miski i miksujemy za pomocą blendera. Mus przelewamy do rondelka.
Rondelek stawiamy na średnim ogniu. Mieszając mus doprowadzamy go do wrzenia. W gorącym musie rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w proszku. Rondelek ściągamy z ognia. Mus truskawkowy pozostawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.

Etap końcowy:

Na wystudzonym serniku wykładamy równą warstwę tężejącego musu truskawkowego. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.