Sposób przygotowania:
Sernik z truskawkami w wersji lightSpód:

Do miski wsypujemy oba rodzaje otrębów. Dodajemy płatki owsiane oraz stevię i dokładnie mieszamy sypkie składniki.
ETAP 2:

Stopniowo dodajemy jogurt i mieszamy na jednolitą masę.
ETAP 3:

Dno tortownicy o rozm. 22 cm wykładamy papierem, wykładamy masę i delikatnie rozprowadzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 15-18 min, do zrumieniania. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:

Składniki powinny mieć temperaturą pokojową. Ser biały zmielić dwa razy w maszynce.
Białka oddzielić do żółtek. Do misy miksera przełożyć żółtka i dodać stevię i zmiksować.
ETAP 5:

Następnie dodawać serek homogenizowany i cały czas mieszać. W kolejnym kroku do miski dodawać po łyżce zmielony ser.
ETAP 6:

Na koniec dodać kaszę mannę i dokładnie wymieszać.
ETAP 7:

W osobnej misce białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy serowej w 2 partiach dodawać pianę białkowa i delikatnie wymieszać.
ETAP 8:

Przelać do tortownicy.
Umyte i odszypułkowane truskawki włożyć w masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 45-50 minut. Sernik powinien się wyraźnie zarumienić. Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Można podawać z sosem truskawkowym.
Smacznego!
• mój sernik miał 1200 g i całość ma 1540 kcal, czyli 100 g/127 kcal
paolineczka