Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z wiórkami kokosowymi i malinami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny sernik z kokosową nutką i mnóstwem malin. Idealny na podwieczorek i dla gości. I wiórki kokosowe i maliny są bardzo wyczuwalne. Polecam.

Sernik z wiórkami kokosowymi i malinami

Składniki:

Sernik z wiórkami kokosowymi i malinami

Masa serowa:

  • 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 3 małe jajka
  • pół szklanki cukru
  • 165 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • około 2 szklanki świeżych malin

Sposób przygotowania:

Sernik z wiórkami kokosowymi i malinami
1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i wiórki kokosowe i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka mam być i nie należy się martwić.

2. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia.

4. Podanie: Upieczony sernik dokładnie studzimy, ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin. Zimny sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 23 cm.