Sposób przygotowania:
Sernik na mandarynkowym spodzie ze śliwkami
Przesiać szklankę mąki pszennej, dodać 0.75 g masła, trzy łyżki cukru, jedno jajko, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia i skórkę z otartej większej mandarynki. Z tych wszystkich składników zagnieść szybko ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie robimy masę serową. Do miseczki wkładamy 600 g. białego sera dobrze zmielonego, dodajemy trzy jajka, pół szklanki cukru, skórkę z otartej mandarynki, jeden kisiel cytrynowy, sok z połowy cytryny. Wyrabiamy dobrze mikserem na jednolitą masę. Na koniec dodajemy po kilka suszonych, namoczonych śliwek oraz moreli, które kroimy i obtaczamy w mące pszennej. Dodajemy je do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką.
Do wysmarowanej formy przekładamy masę serową a na wierzch układamy ozdoby z ciasta powycinane foremkami wielkanocnymi. Możemy też cienką warstwę ciasta ułożyć na spód sernika.
Upiec na złoty kolor.
W tym czasie robimy masę serową. Do miseczki wkładamy 600 g. białego sera dobrze zmielonego, dodajemy trzy jajka, pół szklanki cukru, skórkę z otartej mandarynki, jeden kisiel cytrynowy, sok z połowy cytryny. Wyrabiamy dobrze mikserem na jednolitą masę. Na koniec dodajemy po kilka suszonych, namoczonych śliwek oraz moreli, które kroimy i obtaczamy w mące pszennej. Dodajemy je do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką.
Do wysmarowanej formy przekładamy masę serową a na wierzch układamy ozdoby z ciasta powycinane foremkami wielkanocnymi. Możemy też cienką warstwę ciasta ułożyć na spód sernika.
Upiec na złoty kolor.