misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Sernik bez ciasta

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wspaniały aromatyczny lekki sernik nie tylko na świąteczny stół...

Sernik bez ciasta

Składniki:

Sernik bez ciasta

 

  • 1 kg serka śmietankowego w wiaderku
  • 250 g margaryny (masła)
  • 8 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • Otarta skórka cytryny
  • 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej
  • Sok z ½ cytryny
  • 200 g rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Sernik bez ciasta
Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z szklanką cukru i cukrem waniliowym, dodać sok cytryny oraz skórkę pomarańczową i cytrynową. Utrzeć margarynę na puch stopniowo dodając twaróg, do utartej masy wlać utarte żółtka dalej ucierając. Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka z pozostałym cukrem. Delikatnie łyżką połączyć masę serową z białkiem, wsypać rodzynki obtoczone w mące. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26-27 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec 80-90 minut temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia, zimne ciasto wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO!