Sposób przygotowania:
serowa słodkość
Pół szklanki wody zagotować z margaryną i szczypta soli. Cały czas mieszając, powoli wsypywać mąkę do momentu aż ciasto zacznie odstawać od dna. Zdjąć z ognia. Kolejno dodawać jajka po jednym, energicznie mieszając. Odstawić na 20 min. Na blachę posypaną mąką wycisnąć za pomocą szprycy 24 kleksy z ciasta ptysiowego. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ostrym nożem ściąć czapeczki z jeszcze gorących ptysiów. Orzechy uprażyć na patelni. Twaróg doprawić solą i pieprzem. Połowę ptysiów napełnić masą serową, posypać orzechami i nakryć czapeczkami. Winogron przekroić na pół. Ser pleśniowy drobno pokroić i wymieszać z winogronami. Masę przełożyć do pozostałych ptysiów.