szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Serowa zupa porowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna zupa o oryginalnym smaku.

Serowa zupa porowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serowa zupa porowa

 

  • 1 duży por lub 2 małe (biała część)
  • 2 kremowe serki topione
  • łyżka wegety
  • 300 g mięsa mielonego
  • 4 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Serowa zupa porowa
Gotujemy 5 szklanek wody. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora przekrajamy wzdłuż, myjemy i kroimy w plasterki. Z mięsa mielonego formujemy małe kuleczki. Do gotującej się wody dodajemy wegetę, kuleczki mięsne, pora i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok pół godziny, aż ziemniaki będą miękkie. Serki kroimy w mniejsze części, wrzucamy do zupy i gotujemy do momentu, aż serki całkowicie się rozpuszczą.Zupę doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Serowa zupa porowa
Składniki podstawowe to mięso mielone, por, ziemniaki i serki topione.
Serowa zupa porowa
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a pora w plasterki.
Serowa zupa porowa
Gotową zupę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

Tagi:

mięso pory