Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Zupa porowo-serowa z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i aromatyczna zupka idealna na nadchodzące chłody. Po zjedzeniu takiej zupy, nie potrzeba drugiego dania, ponieważ jest bardzo sycąca.

Zupa porowo-serowa z pulpecikami

Składniki:

Zupa porowo-serowa z pulpecikami

Zupa:

  • 2 duże pory (razem około kilogram)
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 żeberko wieprzowe o wadze około 300-400 g
  • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g serka topionego z ziołami
  • 100 g masła
  • pieprz do smaku
  • 3 l wody

Pulpeciki:

Sposób przygotowania:

Zupa porowo-serowa z pulpecikami

Przygotowanie wywaru:

Zupa porowo-serowa z pulpecikami
Gotujący się wywar do przygotowania zupy

Mięso podzielić na 3 części, zalać wodą, zagotować, gdy się wyszumuje zdjąć pianę. Wrzucić zielone części porów, obraną marchew, pietruszkę, seler, pęczek kopru, ziele, pieprz ziarnisty i liście laurowe. Gotować półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu, tak żeby wywar jedynie lekko "pyrkał"

Przygotowanie klopsików:

Zupa porowo-serowa z pulpecikami
Klopsiki mięsne do zupy serowo-porowej

Gdy wywar będzie gotowy wyłowić żeberka i warzywa. Składniki na pulpety dokładnie wymieszać i zagnieść, uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące ziemniaczanej i wrzucić do zupy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotować 20 minut.

Kończenie zupy:

Zupa porowo-serowa z pulpecikami
Gotująca się zupa serowo porowa z pulpecikami

Por pokroić w półtalarki i smażyć na maśle z dodatkiem przyprawy uniwersalnej przez 5 minut. Wrzucić całą zawartość patelni do zupy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w drobną kostkę serek topiony. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić pieprzem, zagotować. Dodać drobno posiekaną natkę, gotować jeszcze minutę i podawać. Życzę smacznego!