Sposób przygotowania:
Zupa porowo-serowa z pulpecikamiPrzygotowanie wywaru:
Mięso podzielić na 3 części, zalać wodą, zagotować, gdy się wyszumuje zdjąć pianę. Wrzucić zielone części porów, obraną marchew, pietruszkę, seler, pęczek kopru, ziele, pieprz ziarnisty i liście laurowe. Gotować półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu, tak żeby wywar jedynie lekko "pyrkał"
Przygotowanie klopsików:
Gdy wywar będzie gotowy wyłowić żeberka i warzywa. Składniki na pulpety dokładnie wymieszać i zagnieść, uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące ziemniaczanej i wrzucić do zupy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotować 20 minut.
Kończenie zupy:
Por pokroić w półtalarki i smażyć na maśle z dodatkiem przyprawy uniwersalnej przez 5 minut. Wrzucić całą zawartość patelni do zupy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w drobną kostkę serek topiony. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić pieprzem, zagotować. Dodać drobno posiekaną natkę, gotować jeszcze minutę i podawać. Życzę smacznego!