Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Serowa zupa ziemniaczana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczna zupa ziemniaczana z dodatkiem serka topionego z szynką... Taka zupka w sam raz nadaje się na zimne jesienne dni...

Serowa zupa ziemniaczana

Składniki:

Serowa zupa ziemniaczana

 

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka smalcu
  • 50 g selera korzeniowego
  • 200 g serka topionego z szynką
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Serowa zupa ziemniaczana

Etap 1

Serowa zupa ziemniaczana
Obrane i umyte ziemniaki pokrojone w kostkę.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę.

Etap 2

Serowa zupa ziemniaczana
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na smalcu.

Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na smalcu.

Etap 3

Serowa zupa ziemniaczana
Przygotowane warzywa dodane do zeszklonej cebuli i podsmażone.

Marchewki, seler i ziemniaki dodać do cebuli. Warzywa podsmażać na dużym ogniu ok. 5 minut często mieszając.

Etap 4

Serowa zupa ziemniaczana
Serek topiony dodany do podsmażonych warzyw.

Do warzyw dodać serek topiony, smażyć dalej, aż się rozpuści. Gdyby warzywa zaczęły się zbyt mocno rumienić, wlać odrobinę wody.

Etap 5

Serowa zupa ziemniaczana

Gdy serek się rozpuści wlać bulion, zagotować. Dodać trochę pieprzu i mieloną paprykę, wymieszać.

Etap 6

Serowa zupa ziemniaczana

Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.


Tagi:

ziemniaki