Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Serowe ciasto z jagodami kamczackimi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto serowe z jagodami. Przygotowałam je po prostu z tego co miałam. Nie ukrywam, że wyszło pyszne. Wilgotne i takie w sam raz.

Serowe ciasto z jagodami kamczackimi

Składniki:

Serowe ciasto z jagodami kamczackimi

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag sera białego tłustego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 75 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • pół szklanki jagód kamczackich świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:

Serowe ciasto z jagodami kamczackimi
1. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, wlewamy olej, wkruszamy ser i chwilkę miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy. Na koniec wsypujemy jagody kamczackie i dokładnie mieszamy. ( Jeśli używamy mrożonych owoców nie musimy ich rozmrażać, a owoce świeże płuczemy i dokładnie osuszamy ).

2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

3. Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do suchego patyczka.

4. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Ciasto można pokroić na około 20 sporych porcji.

Mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać.

Świeże owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.