Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka z masą kukułkowąWykonanie ciasta:
Masło lub margarynę przekładamy do miski i ucieramy z cukrami na bardzo puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy masę krówkową, białka i śmietanę i ponownie ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ciasto dokładnie ucieramy.
Do pieczenia:
Ciasto przekładamy do formy do pieczenia babki, wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.
Pieczenie i podanie:
Babkę kukułkową pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy. Bardzo dokładnie studzimy ją, następnie kroimy w plasterki i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 16 porcji.
robaczek
Babeczka35
Dziękuję :)
Stenka
Babeczka35
Dziękuję :)