SUPERPRZEPIS

Wielkanocna babka z masą kukułkową

  • 4
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wielkanocna babka z masą kukułkową Więcej zdjęć (2)

Jest to moja propozycja na babkę wielkanocną. Babkę bardzo pyszną, wilgotną, idealną. Z wyczuwalną nutką masy kukułkowej. Polecam na wielkanocny stół. Zapewniam, że będzie pysznie. Babka pięknie wygląda i ma ładny kakaowy kolor.

Składniki:

Wielkanocna babka z masą kukułkową

Ciasto:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 dag masy krówkowej kukułka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka z masą kukułkową

Wykonanie ciasta:

Wielkanocna babka z masą kukułkową
Z podanych składników ucieramy ciasto na bakę.

Masło lub margarynę przekładamy do miski i ucieramy z cukrami na bardzo puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy masę krówkową, białka i śmietanę i ponownie ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ciasto dokładnie ucieramy.

Do pieczenia:

Wielkanocna babka z masą kukułkową
Tak wykonane ciasto przekładamy do formy na babkę.

Ciasto przekładamy do formy do pieczenia babki, wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.

Pieczenie i podanie:

Wielkanocna babka z masą kukułkową
Babkę kukułkową pieczemy do ładnego zrumienienia się.

Babkę kukułkową pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy. Bardzo dokładnie studzimy ją, następnie kroimy w plasterki i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 16 porcji.