Sposób przygotowania:
Serowe kluseczki z cynamonem
Ser przekładamy do garnka i rozdrabniamy mikserem bądź blenderem.Następnie wbijamy żółtko, natomiast białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ser z żółtkiem dokładnie mieszamy i dodajemy pianę z białka, delikatnie mieszamy.Do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy łyżką.
Na końcu dodajemy mąkę tortową i lekko mieszamy.Całość wykładamy na blat i zagniatamy mięciutkie ciasto. Formujemy z niego rulon i lekko spłaszczamy.
Nożem kroimy ukośne porcje, tak jak na kopytka.Kluseczki gotujemy w posolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze i posypujemy cukrem oraz cynamonem (ilość według gustu).
Ser z żółtkiem dokładnie mieszamy i dodajemy pianę z białka, delikatnie mieszamy.Do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy łyżką.
Na końcu dodajemy mąkę tortową i lekko mieszamy.Całość wykładamy na blat i zagniatamy mięciutkie ciasto. Formujemy z niego rulon i lekko spłaszczamy.
Nożem kroimy ukośne porcje, tak jak na kopytka.Kluseczki gotujemy w posolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze i posypujemy cukrem oraz cynamonem (ilość według gustu).