Sposób przygotowania:
Koszyczki z pieczarkami
Pieczarki dokładnie myję, kroję na plastry. Cebulę też drobno kroję i przesmażam na patelni. Dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Drożdże wykruszam do miski, dodaje 5 łyżek letniego mleka, oraz łyżkę mąki. Zarabiam zaczyn. Ma mieć on konsystencję kwaśne śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól i roztopione masło. Ciasto zagniatam rękoma albo mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.Ciasto wałkuję na desce podsypanej mąką, i kroję na kwadraty 7* 7 cm. Wykładam w foremkę do muffinek którą wcześniej smaruję oliwą. Nie będę przywierały i łatwo można je wyjąć. Można pojedynczo układać albo po dwa na jeden koszyczek. Ja zrobiłam połowę podwójnych cześć pojedynczych. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia w formie .Przed pieczeniem do każdego koszyczka nakładam farsz i wstawiam do piekarnika na 20 minut temp 200 stopni.
marietta