haniakson

haniakson

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Tost a'la bruschetta z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczna przekąska pochodząca z Włoch. (Prawidłowo wymawiamy: busketa). Chrupiący chleb posmarowany masłem z czosnkiem i podany z rożnymi dodatkami. Najpopularniejsze oczywiście są pomidory z bazylią.

Tost a'la bruschetta z pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tost a'la bruschetta z pomidorami

 

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyzki
  • miękkie massło
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 2 cebule dymki

Sposób przygotowania:

Tost a'la bruschetta z pomidorami
Pieczemy tosty w piekarniku lub tosterze. Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Pomidory kroimy bardzo drobno.

Oliwę z oliwek mieszamy z octem balsamicznym, oregano, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bazylię siekamy drobno.

Dresing i bazylię dodajemy do pomidorów. Cebule dymkę kroimy i wszystko razem mieszamy. 

Gorące tosty smarujemy masłem czosnkowym i podajemy z pomidorami.
Tost a'la bruschetta z pomidorami
Najpierw przygotowujemy sałatkę z pomidorów.
Tost a'la bruschetta z pomidorami
Pomidory kroimy drobno, najlepiej jesli sa obrne wczesniej ze skorki.
Tost a'la bruschetta z pomidorami
Dressing robimy z liwy i octu balsamicznego.
Tost a'la bruschetta z pomidorami
Wszystkie skladniki mieszamy. Piecemy tosty i smarujemy je masłem.