kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Oponki serowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, serowe oponki proponuję usmażyć zamiast pączków. Jest z nimi zdecydowanie mniej pracy. A smakują wyśmienicie.

Oponki serowe

Składniki:

Oponki serowe

 

  • 25 dag twarogu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl mąki + 1-2 łyżki do podsypania
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Oponki serowe

składniki

Oponki serowe
Składniki na oponki przekładamy na stolnicę

Twaróg przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy jajko, żółtko, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia i mąkę.

wyrabianie

Oponki serowe
Wyrobione ciasto na oponki serowe

Wyrabiamy ciasto. Jeśli trzeba to podsypujemy mąką.

wykrajanie

Oponki serowe
Wykrojony kształt oponek serowych

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy duże kółka. Foremką do rurek wykrawamy w środku każdej oponki środek.

Środki ponownie zagniatamy i wykrawamy oponki do wykorzystania wszystkich składników.

smażenie

Oponki serowe
Smażymy oponki serowe na rozgrzanym oleju

Ciastka wrzucamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

dekorowanie

Oponki serowe
Serowe oponki posypane cukrem pudrem

Oponki odsączamy z nadmiaru oleju i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem