SUPERPRZEPIS

Bunuelos z korzennym syropem

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bunuelos z korzennym syropem Więcej zdjęć (6)

Szybkie do zrobienie, pyszne nie tylko w karnawale, kruche boliwijskie bunuelos z aromatycznym syropem korzennym polecają się słodko :D

Składniki:

Bunuelos z korzennym syropem

 

  • Ciastka:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Cukier puder
  • Syrop:
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki cukru brązowego
  • Kawałek laski cynamonu
  • Kawałek gwiazdki anyżu
  • 1 goździk

Sposób przygotowania:

Bunuelos z korzennym syropem
Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 15 – 20 minut. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i sól – mieszamy.

Po środku robimy wgłębienie wlewamy do niego mleko i wbijamy jajko – ciasto dokładnie wyrabiamy ręką. Kiedy ciasto będzie już jednolite dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy je raz jeszcze do momentu aż całe masło zostanie wchłonięte.

Na stolnicę wsypujemy odrobinę mąki, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i za pomocą kieliszka do wina wykrawamy Bunuelos.

Za pomocą drewnianej rączki np. od łyżki robimy w każdym ciastku otwór. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim partiami przygotowane Bunuelos Ciastka smażymy po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu kiedy nabiorą ładnego złotego koloru.

Usmażone Bunuelos przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączone ciastka przekładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem i podajemy razem z przygotowanym wcześniej syropem korzennym, smacznego :D
Bunuelos z korzennym syropem
Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 15 – 20 minut.
Bunuelos z korzennym syropem
Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Po środku robimy wgłębienie wlewamy do niego mleko i wbijamy jajko – ciasto dokładnie wyrabiamy ręką
Bunuelos z korzennym syropem
Kiedy ciasto będzie już jednolite dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy je raz jeszcze do momentu aż całe masło zostanie wchłonięte.
Bunuelos z korzennym syropem
Na stolnicę wsypujemy odrobinę mąki, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i za pomocą kieliszka do wina wykrawamy Bunuelos.
Bunuelos z korzennym syropem
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim partiami przygotowane Bunuelos

Tagi:

ciasteczka