eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Serowe oponki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne,lekkie ciasteczka,które wszyscy lubią.

Serowe oponki

Składniki:

Serowe oponki

 

  • 1/2 kg twarogu
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 10 dag margaryny (1/2 kostki)
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • smalec lub olej do smażenia
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Serowe oponki
Margarynę posiekać z mąką,twaróg zmielić w maszynce do mięsa(dodać do posiekanej mąki z margaryną),wbić jajka, dodać cukier wanilinowy, sodę i spirytus, zagnieść gładkie ciasto.Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. W środku każdego wyciąć dziurkę (np. kieliszkiem lub zakrętką od butelki).Smalec lub olej rozgrzać w garnku, partiami smażyć oponki z obu stron na rumiano. Osączyć.Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody, polać oponki.

Tagi:

jajko jajka