zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Serowe oponki wg Zub3ra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Oponki z dodatkiem sera twarogowego. Szybko się je wykonuje, a są bardzo smaczne i pasują na każdą okazję.

Serowe oponki wg Zub3ra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe oponki wg Zub3ra

 

  • 400 g twarogu
  • ok 1/2 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szk śmietany kwaśnej
  • jajko
  • 1/2 buteleczki aromatu rumowego
  • 7 łyż oleju
  • 50 ml spirytusu
  • 3 łyż cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Serowe oponki wg Zub3ra
Twaróg mielimy lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajko mieszamy z serem. Do sera dodajemy cukier, aromat, olej, sól i spirytus. Dokładnie wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na ok 1 cm grubości. Wycinamy duże koła, a w środku każdego koła kolejne mniejsze kółka, tak aby utworzyła się nam opona. Oponki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Serowe oponki wg Zub3ra
Zmielony biały ser mieszamy z jajkiem.
Serowe oponki wg Zub3ra
Ser mieszamy z płynnymi składnikami i cukrem.
Serowe oponki wg Zub3ra
Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i zagniatamy ciasto.
Serowe oponki wg Zub3ra
Wycięte kółka smażymy z obu stron na złoty kolor.