paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Serowe pączusie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Musimy pamiętać aby przed formowaniem każdego pączusia moczyć ręce w wodzie. Dzięki temu ciasto nie będzie kleić się do dłoni

Serowe pączusie

Składniki:

Serowe pączusie

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg białego sera,
  • 4 jaja,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 5 łyżek śmietany 18%,
  • 5 łyżek cukru,
  • opak.cukru waniliowego,
  • otarta skórka z dwóch pomarańczy,
  • aromat waniliowy,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 25 ml spirytusu,
  • Do dekoracji: cukier puder
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Serowe pączusie
Ser mielimy,po czym dodajemy do niego jajka,mąkę tortową, śmietanę, cukier,cukier waniliowy,otartą skórkę z dwóch pomarańczy i sodę oczyszczoną. Na koniec dodajemy spirytus i wszystko razem dokładnie mieszamy. Z cista formujemy niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowanego pączusia od razu wrzucamy do gorącego tłuszczu i smażymy na złoty kolor. Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręcznik i po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

sery ciasto ser