jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Serowe racuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Gdyby nie fakt, że do ciasta daje się surową kaszę i jajka , pewno bym zjadła masę przed usmażeniem. Pysznie smakuje:). Placuszki polecam na obiad lub jako deser do kawy!

Serowe racuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe racuszki

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg sera białego,
  • 200 g kaszy manny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 jajka,
  • Szczypta soli,
  • Rodzynki do środka (według uznania),
  • Suszone morele do środka (według uznania),
  • Olej do smażenia.
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Serowe racuszki
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Do oddzielnej miski przekładamy ser, kaszę, proszek do pieczenia, żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Do jednolitej masy dokładamy ubite białka. Delikatnie mieszamy. Na koniec dokładamy pokrojone suszone owoce. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nabieramy ciasto i wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i porcjujemy na talerze. Racuszki podajemy posypane cukrem pudrem.
Serowe racuszki
oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno
Serowe racuszki
Do miski przekładamy składniki ciasta. miksujemy
Serowe racuszki
Do gotowej masy dokładamy bakalie (rodzynki)
Serowe racuszki
Racuszki smażmy do zrumienienia z obu stron