niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Serowe rogaliki 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kruche rogaliki pachnące twarożkiem to doskonały deser na każdy dzień tygodnia.

Serowe rogaliki 2

Składniki:

Serowe rogaliki 2

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 kostka zimnego masła
  • 200 g twarogu pełnotłustego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Serowe rogaliki 2
Twaróg mielimy dwukrotnie. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy i wszystko mieszamy , następnie dodajemy zmielony twaróg,żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło, szybko wszystko zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy rogalik. Gotowe rogaliki wykładamy na blaszkę posmarowaną masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10-15 minut. Przestudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.