Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Serowo-cytrynowe ósemki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka są pyszne, aromatyczne, lekkie i puszyste.

Serowo-cytrynowe ósemki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serowo-cytrynowe ósemki

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 20 dag sera twarogowego
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2/3 szkl gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Serowo-cytrynowe ósemki
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Ser twarogowy przemielić w maszynce lub zmiksować. Do mąki dodać ser, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, żółtka i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 3-4 mm. Szklaneczką wycinać krążki a w krążkach mniejszym kieliszkiem wycinać kółka. Z powstałych oponek zwijać ósemki i układać na sitku do frytkownicy. Sitko z ciasteczkami włożyć do rozgrzanego tłuszczu i smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Serowo-cytrynowe ósemki
Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem
Serowo-cytrynowe ósemki
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
Serowo-cytrynowe ósemki
Z ciasta wycinać oponki i zwijać w ósemki

Tagi:

sery ser