jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Serowo- dyniowe racuszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Serowe racuszki do dość popularne danie. Są szybkie w przygotowaniu, pyszne, kojarzące się z kuchnią maminą, czy babciną. Dziś polecam ich moją wersje. Jesienią nie mogło zabraknąć w nich dyni.

Serowo- dyniowe racuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowo- dyniowe racuszki

SKŁADNIKI

  • 500 gram sera twarogowego (może być mielony),
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki kaszy manna,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • ¾ szklanki gęstego puree z dyni,
  • Około 2-3 łyżki skórki pomarańczowej,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli

DODATKOWO:

  • Mąka do obtoczenia,
  • Olej do smażenia.
  • Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Serowo- dyniowe racuszki

ETAP 1

Serowo- dyniowe racuszki
do zmiksowanych składników dodajemy kaszę manna

Ser, żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz puree umieszczamy w misce. Składniki dokładnie miksujemy. Do zmiksowanych dodajemy kaszę. Ponownie miksujemy.

ETAP 2

Serowo- dyniowe racuszki
przygotowane białka łączymy z masą serową

W oddzielnej misce umieszczamy białka. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
Ubite białka łączymy z masą serową.

ETAP 3

Serowo- dyniowe racuszki
do ciasta dodajemy skórkę pomarańczową

Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową

ETAP 4

Serowo- dyniowe racuszki
z ciasta formujemy kulki

Tak przygotowaną masę nabieramy łyżką. Porcje ciasta delikatnie obtaczamy w mące. Jednocześnie formujemy kulkę.

ETAP 5

Serowo- dyniowe racuszki
racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Powstałe kulki spłaszczamy i wykładamy na rozgrzany olej.
Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem racuszki delikatnie oprószamy cukrem pudrem.


Tagi:

ser racuchy dania