jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Serowy stopki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis oraz foremkę na stopki otrzymałam od przyjaciółki Halinki. Dodałam od siebie jedynie trochę więcej słodkiej papryki i chilli

Serowy stopki  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowy stopki

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta papryki słodkiej w proszku
  • 1 jajo
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 125 g zimnego masła
  • 200 g startego emmentalera (lub innego żółtego sera)
  • 1 żółtko do posmarowania
  • sezam do posypania

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Serowy stopki
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy szybko po czym odstawiamy do lodówki na 15 minut. Podsypując delikatnie mąką wałkujemy kawałki ciasta na grubość 3-5 mm. Wycinamy stopki, smarujemy je rozkłóconym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy stopki w temperaturze 180 st.C około 15 minut. Stopki mogą być wspaniałym prezentem - dodatkiem do butelki dobrego wina lub piwa.
Serowy stopki
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy szybko po czym odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Serowy stopki
Podsypując delikatnie mąką wałkujemy kawałki ciasta na grubość 3-5 mm.
Serowy stopki
Wycinamy stopki, smarujemy je rozkłóconym żółtkiem i posypujemy sezamem.
Serowy stopki
Pieczemy stopki w temperaturze 180 st.C około 15 minut.

Tagi:

sery ser