Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Shark steak na pomarańczowo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Czyli po prostu steki z rekina ( żarłacza błękitnego) marynowane w soku z cytryny i pomarańczy , listkach Kafiru i pieprzu.

Shark steak na pomarańczowo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Shark steak na pomarańczowo

 

 

Sposób przygotowania:

Shark steak na pomarańczowo
Steki z rekina rozmrozić ( bo niestety u nas występuje w sprzedaży tylko mrożony).Zlać wodę. Opłukać. Osuszyć.

Z pomarańczy odkroić 4 plastry i odłożyć zawinięte w folię by nie wyschły. Można wyciąć w ozdobne ząbki. Ułożyć w pojemniku steki z rekina i zalać sokiem z reszty pomarańczy i połowy cytryny. Włożyć w marynacie listki Kafiru. Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem. Zostawić na 30 minut.

Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Osolić delikatnie steki i posypać dodatkowo pieprzem.

Na patelni rozgrzać bardzo mocno tłuszcz ( olej kokosowy i z pestek winogron) i na wrzący wrzucić listki Kafiru.

Po kilku sekundach dołożyć steki.

Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony.



Podawać z plastrem pomarańczy by jej sokiem skropić rekina już na talerzu.



Do tego ziemniaki ( najlepiej pieczone lub frytki) i sałata z pomarańczowym dresingiem.



Dekorować tymiankiem bo dobrze łączy się smakowo z pomarańczą.
Shark steak na pomarańczowo
Przygotować 4 plastry pomarańczy- resztę owocu zostawić do wyciśnięcia soku
Shark steak na pomarańczowo
Steki z rekina zalać sokiem z cytryny i pomarańczy oraz posypać pieprzem
Shark steak na pomarańczowo
Wyjęte z marynaty steki dobrze osuszyć ręcznikami kuchennymi
Shark steak na pomarańczowo
Rozgrzać olej kokosowy i usmażyć steki na rumiano

Tagi:

winogrona