Sposób przygotowania:
Shark steak na pomarańczowo
Steki z rekina rozmrozić ( bo niestety u nas występuje w sprzedaży tylko mrożony).Zlać wodę. Opłukać. Osuszyć.
Z pomarańczy odkroić 4 plastry i odłożyć zawinięte w folię by nie wyschły. Można wyciąć w ozdobne ząbki. Ułożyć w pojemniku steki z rekina i zalać sokiem z reszty pomarańczy i połowy cytryny. Włożyć w marynacie listki Kafiru. Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem. Zostawić na 30 minut.
Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Osolić delikatnie steki i posypać dodatkowo pieprzem.
Na patelni rozgrzać bardzo mocno tłuszcz ( olej kokosowy i z pestek winogron) i na wrzący wrzucić listki Kafiru.
Po kilku sekundach dołożyć steki.
Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony.
Podawać z plastrem pomarańczy by jej sokiem skropić rekina już na talerzu.
Do tego ziemniaki ( najlepiej pieczone lub frytki) i sałata z pomarańczowym dresingiem.
Dekorować tymiankiem bo dobrze łączy się smakowo z pomarańczą.
Z pomarańczy odkroić 4 plastry i odłożyć zawinięte w folię by nie wyschły. Można wyciąć w ozdobne ząbki. Ułożyć w pojemniku steki z rekina i zalać sokiem z reszty pomarańczy i połowy cytryny. Włożyć w marynacie listki Kafiru. Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem. Zostawić na 30 minut.
Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Osolić delikatnie steki i posypać dodatkowo pieprzem.
Na patelni rozgrzać bardzo mocno tłuszcz ( olej kokosowy i z pestek winogron) i na wrzący wrzucić listki Kafiru.
Po kilku sekundach dołożyć steki.
Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony.
Podawać z plastrem pomarańczy by jej sokiem skropić rekina już na talerzu.
Do tego ziemniaki ( najlepiej pieczone lub frytki) i sałata z pomarańczowym dresingiem.
Dekorować tymiankiem bo dobrze łączy się smakowo z pomarańczą.
marietta