Sposób przygotowania:
Shepherd's pie -Placek pasterski
Przygotuj warzywa.Obierz marchew,oskrob młode ziemniaki,obierz cebulę,opłucz wszystkie warzywa.Mięso pokrój w grubą kostkę. W garnku lub dużym rondlu roztop 2 łyżki masła z 2 łyżkami oleju,obsmaż mięso.Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i pokrojonego w plasterki pora.Duś warzywa z mięsem na małym ogniu przez 15 minut,po tym czasie podlej mięso i warzywa 100 ml wody,wrzuć suszone grzyby.Dopraw do smaku solą i pieprzem,dodaj gałązkę tymianku.Duś całość przez 40-50 minut aż mięso będzie miękkie.Jeżeli woda się zredukuje podlewaj w trakcie duszenia. Młode ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.Do odcedzonych ziemniaków dodaj zmiażdżony czosnek,słodką śmietankę i 4 łyżki masła,Wszystko dokładnie utłucz. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni celcjusza. Przełóż mięso i warzywa do foremki żaroodpornej.Na wierzch wyłóż puree z ziemniaków,Wyrównaj powierzchnię tak aby puree pokrywało mięso i warzywa z sosem.Zrób wzorki widelcem.Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i zapiekaj do momentu gdy warstwa ziemniaków zapiecze się na złoty kolor.Podawaj gorącą,smacznego :)
eliza135