haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Shoarma z sosem czosnkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne oryginalne danie na obiad lub...na romantyczna kolację :) pod warunkiem że sos czosnkowy będziecie jedli oboje.

Shoarma z sosem czosnkowym

Składniki:

Shoarma z sosem czosnkowym

 

  • piersi z kurczaka (po jednej na osobę)
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sproszkowanej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki przyprawy shoarma
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, tymianek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Shoarma z sosem czosnkowym
Piersi z kurczaka pokroić w długie, cienkie paski ( "zapałki" około 5cm x 0,7cm). Do miski wlewamy sos sojowy i olej, dodajemy przyprawy (marynata wychodzi dość gęsta, takie "błotko") i wrzucamy pokrojone mięso. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie gotujemy ryż i robimy sos czosnkowy: majonez i jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sola, pieprzem i tymiankiem. Kawałki piersi wrzucamy partiami na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy często mieszając około 10-15 minut. Paski mięsa mogą się charakterystycznie dla shoarmy poskręcać, daje to dość ciekawy efekt na talerzu. Podajemy z dowolną surówką, ale polecam surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą.