Sposób przygotowania:
Shoarma z sosem czosnkowym
Piersi z kurczaka pokroić w długie, cienkie paski ( "zapałki" około 5cm x 0,7cm). Do miski wlewamy sos sojowy i olej, dodajemy przyprawy (marynata wychodzi dość gęsta, takie "błotko") i wrzucamy pokrojone mięso. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie gotujemy ryż i robimy sos czosnkowy: majonez i jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sola, pieprzem i tymiankiem. Kawałki piersi wrzucamy partiami na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy często mieszając około 10-15 minut. Paski mięsa mogą się charakterystycznie dla shoarmy poskręcać, daje to dość ciekawy efekt na talerzu. Podajemy z dowolną surówką, ale polecam surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą.
Julia394
robertjankopp