Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Shrekowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zielone i bardzo smaczne ciasto shrekowe.

Shrekowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Shrekowe ciasto

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • ½ szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • ½ łyżki octu
  • Masa ciemnozielona:
  • 2,5 szkl zielonego zagęszczonego soku
  • 2 budynie śmietankowe
  • Masa jasnozielona:
  • 2 op śnieżki
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 galaretka agrestowa
  • Dodatkowo:
  • 1 duże opakowanie delicji
  • 2 galaretki zielone

 

Sposób przygotowania:

Shrekowe ciasto
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Nadal ubijając wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę. Na końcu dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 35 minut w temp. 170 stopni. Dwie szklanki soku zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie. Wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy i chwilę gotujemy. Masę wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do stężenia. Na masie rozkładamy delicje. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl wrzątku. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wylewamy na ułożone delicje. Odstawiamy do stężenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzącej wody. Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała.
Shrekowe ciasto
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Nadal ubijając wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę. Na końcu dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 35 minut w temp. 170 stopni.
Shrekowe ciasto
Dwie szklanki soku zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie. Wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy i chwilę gotujemy. Masę wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do stężenia.
Shrekowe ciasto
Na masie rozkładamy delicje. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl wrzątku. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wylewamy na ułożone delicje. Odstawiamy do stężenia.
Shrekowe ciasto
Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzącej wody. Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała.