kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1115]

Siekane kotlety drobiowe z cukinią i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na szybkie w przygotowaniu i smaczne, delikatne kotleciki drobiowe. Przygotowane z dodatkiem cukinii, cebulki dymki i żółtego sera. Polecam.

Siekane kotlety drobiowe z cukinią i serem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Siekane kotlety drobiowe z cukinią i serem

 

  • 200 g piersi kurczaka
  • 120 g cukinii
  • duża szczypta soli do startej cukinii
  • 1 cebula dymka
  • 1 surowe jajko
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki starego żółtego sera
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Siekane kotlety drobiowe z cukinią i serem
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej do miski, wsypujemy sól i mieszamy.

Mięso myjemy i osuszamy z wody, kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę czyścimy i kroimy razem ze szczypiorkiem na drobno. Żółty ser ścieramy na tarce jarzynowej.

Cukinię odciskamy z płynu i wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy .

Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy porcje, lekko rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Siekane kotlety drobiowe z cukinią i serem
Osuszone z wody mięso kroimy na drobno.
Siekane kotlety drobiowe z cukinią i serem
Do miski wkładamy odciśniętą z wody cukinie, starty ser, pokrojoną cebulę.
Siekane kotlety drobiowe z cukinią i serem
Dodajemy jajko, majonez, sól, pieprz, słodką paprykę.
Siekane kotlety drobiowe z cukinią i serem
Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor.