2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Skarby lasu w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Skarby lasu zamknięte w marynacie zimą idealna przekąska do wódeczki czy wędliny,korzystajmy póki są ...

Skarby lasu w marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skarby lasu w marynacie

 

Sposób przygotowania:

Skarby lasu w marynacie
Każdy gatunek warto marynować oddzielnie.Najlepiej udają się prawdziwki rydze czy maślaki.Grzyby dokładnie myjemy-maślaki obieramy ze skórki. Gotujemy w osolonej wodzie bez przykrycia około 15 minut.Odcedzić na sicie. Robimy zalewę :Wszystkie składniki zalewy zagotować wg podanych proporcji,z przyprawami. Ugotowane grzyby układamy w słoiczkach do 2/3 wysokości przekładamy je pokrojoną na piórka cebulką,zalać zalewą zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Nie należy mieszać różnych gatunków w jednym słoiczku bo będą nie smaczne. Najlepsze są te malutkie lepiej smakują i dużo lepiej wyglądają podane jako przystawka. Polecam.
Skarby lasu w marynacie
grzyby oczyszczamy z igliwia myjemy pod bieżacą wodą
Skarby lasu w marynacie
następnie wkładamy do gara i gotujemy w osolonej wodzie
Skarby lasu w marynacie
gotujemy zalewę układamy grzyby z cebulką w słoikach zamykamy i pasteryzujemy
Skarby lasu w marynacie
zamarynowane wyciągamy z wody i zostawiamy do wystygnięcia

Tagi:

grzyby