ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Skrzydełka i sos z grillowanego czosnku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Skrzydełka w marynacie z imbirem i sos z grillowanego czosnku

Skrzydełka i sos z grillowanego czosnku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skrzydełka i sos z grillowanego czosnku

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka i sos z grillowanego czosnku
Skrzydełka myje pod bieżącą wodą, osuszam. Do naczynia wlewam olej i przyprawy po mniej więcej pół łyżeczki.Wkładam osuszone skrzydełka i mieszam aby się oblepiły marynatą i zostawiam w chłodnym miejscu na około 6 godzin. Najlepiej jeśli zostaną tam całą dobę, ale kto przewidzi pogodę następnego dnia ;) Na sos: Czosnek możemy wykorzystać z dnia poprzedniego jeśli grillowaliśmy, a jeśli nie to całą główkę czosnku grillujemy przez 30-40 minut, wyciskamy środku z łupinek i mieszamy je z majonezem i śmietaną (lub jogurtem naturalnym) i doprawiamy solą do smaku (ewentualnie jak lubimy to koperkiem i cukrem). Skrzydełka grillujemy na ruszcie co jakis czas obracając w czasie około 40-60 minut. Podaję z przygotowanym sosem czosnkowym.
Skrzydełka i sos z grillowanego czosnku
Skrzydelka myjemy i osuszamy ja zostawiam na 10 minut aby obciekły z wody
Skrzydełka i sos z grillowanego czosnku
Do przygotowanej marynaty wkładamy czyste skrzydełka
Skrzydełka i sos z grillowanego czosnku
Grilluje skrzydełka na ruszcie ciągle obracając

Tagi:

sosy