Grill Master

Grill Master

Kucharz
[Przepisów: 9]

Skrzydełka kurczaka z imbirem i cytryn

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Przyjęcia Barbecue przy grillu autorstwa Matthew Drennan, przy współpracy firmy Weber, wydanej przez Świat Książki

Skrzydełka kurczaka z imbirem i cytryn

Składniki:

Skrzydełka kurczaka z imbirem i cytryn

 

  • 12 dużych skrzydełek kurczaka
  • kawałek marynowanego imbiru (produkt gotowy w syropie) - w zastępstwie może być świeży
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 2 łyżki wytrawnej sherry
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smarowania

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka kurczaka z imbirem i cytryn
Pokroić imbir w cienkie paseczki i włożyć do miski wraz z łyżką syropu. Dodać miód, sherry, sok i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Mieszankę przyprawić solą i pieprzem, przelać do małego garnuszka, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu mniej więcej 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Odciąć szpiczaste końcówki skrzydełek i nadziać po dwa skrzydełka w poprzek na każdą metalową szpadkę. W ten sposób najłatwiej będzie ją odwracać. Posmarować ruszt odrobiną oleju, grillować skrzydełka 20 minut w średniej temperaturze, odwrócić je przy tym jeden raz. Posmarować skrzydełka syropem imbirowo-cytrynowym i grillować jeszcze 5 minut. Odwrócić, posmarować je syropem również po drugiej stronie i grillować kolejne 5 minut. Podawać gorące.