Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Skrzydełka w imbirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lubicie skrzydełka z kurczaka? Pewnie tak bo któż ich nie lubi, chcę pokazać Wam, że nie tylko te smażone czy pieczone są w stanie podbić nasze podniebienie, dlatego dziś polecam Wam trochę inne skrzydełka- skrzydełka w imbirze

Skrzydełka w imbirze

Składniki:

Skrzydełka w imbirze

 

  • 1 kg skrzydełek
  • Niepełna szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki startego na tarce imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 mała papryczka chilli
  • Sok 1 ¼ cytryny
  • Garść liści kolendry
  • 2 duże cebule

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w imbirze
Skrzydełka myjemy, osuszamy, obcinamy lotki i dzielimy skrzydełka na pół. Ze skrzydełek ściągamy skórę odstawiamy na bok. W misce mieszamy jogurt ze startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, keczupem, posiekaną drobno papryczką chilli i sokiem z cytryny – wszystko razem dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i zastawiamy na 15 minut. W woku lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy trochę oleju i dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, smażymy aż cebula zmięknie tj. około 5 minut. Do podsmażonej cebuli dodajemy wraz z marynatą skrzydełka i smażymy je około 20 minut, co jakiś czas mieszając sos. Jeśli jest taka potrzeba sos solimy i pieprzymy do smaku. Skrzydełka podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, posypane kolendrą i plasterkami imbiru.