ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Skrzydełka chrupiące na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

chrupiące ostre skrzydełka prawie jak z pewnej restauracji

Skrzydełka chrupiące  na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka chrupiące na ostro

 

 

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka chrupiące na ostro
Skrzydełka należy umyć, a potem poprzecinać- odcinamy końcówkę i przecinamy w połowie na stawie. Z każdego skrzydełka są 2 kawałeczki. Skrzydełka posolić, popieprzyć i posypać ostrą papryką i włożyć do lodówki. Im dłużej będą się chłodzić tym będą miały bardziej wyrazisty smak- można nawet przyprawić rano a robić po południu. Gdy skrzydełka się chłodzą przygotowujemy panierkę. Najpierw mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimnym mlekiem, solimy, pieprzymy i dodajemy łyżeczkę ostrej papryki. Na drugim talerzu łączymy mąkę kukurydzianą z mąką pszenną i dodajemy łyżeczkę ostrej papryki. Każdy kawałek skrzydełka moczymy w tej zalewie z mąki ziemniaczanej i mleka a potem w panierce. Olej nagrzewamy w garnku i wrzucamy na raty po kilka skrzydełek i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto - ok. 3 minuty. Odkładamy na ręcznik papierowy by wchłonął tłuszcz. Potem upieczone skrzydełka układamy na ruszt w piekarniku a pod ruszt wkładamy blaszkę bo do niej będzie ściekał tłuszcz. Pieczemy skrzydełka w temp. 180 stopni, z grzałką ustawioną na górny ruszt, 40 minut. W połowie czasu obracamy skrzydełka. Po upieczeniu są chrupiące i nie są tłuste. Ja serwuję je z frytkami i sałatką, np. z sałaty lodowej, pomidora, ew. z kapusty.
Skrzydełka chrupiące  na ostro
Skrzydełka dzielimy, przyprawiamy i chłodzimy chwilę przed dalszą obróbką, wtedy przejdą lepiej przyprawami
Skrzydełka chrupiące  na ostro
Skrzydełka najpierw moczymy w mące ziemniaczanej wymieszanej z mlekiem a potem w panierce z mąki kukurydzianej i pszennej z przyprawami
Skrzydełka chrupiące  na ostro
Skrzydełka smażymy na raty w głębokim oleju ok. 3 minuty na złoty kolor, a potem odkładamy na ręcznik papierowy
Skrzydełka chrupiące  na ostro
Po usmażenu w oleju układamy na ruszt w piekarniku 9pod ruszt wkładamy blaszkę na tłuszcz ociekający) i pieczemy w temp. 180 stopni 40 minut, w połowie tego czasu obracamy.