VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Skrzydełka pieczone w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pomidorowe, mięciutkie i pachnące bigosem skrzydełka. Świetny pomysł z kapustą. Kolejny pomysł na skrzydełka!

Skrzydełka pieczone w kapuście

Składniki:

Skrzydełka pieczone w kapuście

 

  • 1 kg skrzydełek
  • Przyprawa do mięsa
  • Biały pieprz
  • Sól
  • 1/2 główki białej kapusty
  • Ostra czerwona papryka
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pieczone w kapuście
Skrzydełka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą i białym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Kapustę szatkujemy w piórka (jak na bigos). Gotujemy w wodzie około 30 minut. Odcedzamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Na kapuście układamy skrzydełka. Całość zalewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę, żeby mięso ładnie się zarumieniło.