VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Skrzydełka pieczone z warzywami w zalewie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kto nie lubi soczystych skrzydełek pieczonych z warzywami? Przygotowując taki obiad w łatwy sposób można przemycić warzywa nawet dla tych, którzy ich nie lubią- szczególnie dla dzieci.

Skrzydełka pieczone z warzywami w zalewie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Skrzydełka pieczone z warzywami w zalewie

 

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • Zalewa:
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki keczupu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cząbru

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pieczone z warzywami w zalewie
Skrzydełka dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę lub plastry ( w zależności od upodobania). Paprykę kroimy w kosteczkę. W dużym żaroodpornym naczyniu układamy skrzydełka oraz warzywa. Przygotowujemy zalewę- mieszamy wodę, keczup i przyprawy. Zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem około 45-50 minut w 190*C. Około 10 minut przed końcem odkrywamy i przypiekamy wierzch. 
Skrzydełka pieczone z warzywami w zalewie
Mięso oraz warzywa pieczemy w żaroodpornym naczyniu przez 45-50 minut