Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Skrzydełka w marynacie ketchupowo-miodowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niezwykle pyszne mięsko. Dzięki tej marynacie wychodzi lekko słodkie. Ja podałam z ryżem ugotowanym na sypko. Polecam na obiad, ponieważ danie jest proste i tanie w wykonaniu.

Skrzydełka w marynacie ketchupowo-miodowej

Składniki:

Skrzydełka w marynacie ketchupowo-miodowej

Marynata:

  • 8 łyżek ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu chili cayenne
  • pieprz mielony ( szczypta )

Dodatkowo:

  • 6 skrzydełek z kurczaka

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w marynacie ketchupowo-miodowej

Przygootowanie marynaty:

Skrzydełka w marynacie ketchupowo-miodowej
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.

Czosnek obieramy i drobno kroimy. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy.

Marynowanie:

Skrzydełka w marynacie ketchupowo-miodowej
Następnie skrzydełka marynujemy.

Skrzydełka oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie skrzydełka wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 1 godzinę.

Pieczenie:

Skrzydełka w marynacie ketchupowo-miodowej
Skrzydełka przekładamy do naczynia.

Po tym czasie mięso razem z całą marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczenie:

Skrzydełka w marynacie ketchupowo-miodowej
Mięso pieczemy do miękkości.

Następnie mięso pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni,do miękkości.