Sposób przygotowania:
Skrzydełka w panierce i ryż w curry z warzywami
Skrzydełka dokładnie myjemy, odcinamy lotki. Wszystkie kawałki dokładnie przyprawiamy przyprawą do kebabu. Rozkładamy je na talerzu, wierzch posypujemy liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką.
Mięso odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek w rozmąconym jajku.
Do pojemnika wsypujemy po połowie mąkę i bułkę tartą. Wkładamy po jednym skrzydełku, zamykamy i energicznie potrząsamy. Tak panierujemy każdy kawałek. Mięso smażymy w rozgrzanym oleju po 10 minut z każdej strony.
Odsączamy na papierowym ręczniku. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wsypujemy ryż. Podsmażamy go do czasu, aż stanie się przezroczysty. Następnie podlewamy go wodą, doprawiamy solą i curry.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Ryż będzie kleisty ale miękki. Na osobnej patelni przesmażamy warzywa. Łączymy je z ryżem.
Mięso odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek w rozmąconym jajku.
Do pojemnika wsypujemy po połowie mąkę i bułkę tartą. Wkładamy po jednym skrzydełku, zamykamy i energicznie potrząsamy. Tak panierujemy każdy kawałek. Mięso smażymy w rozgrzanym oleju po 10 minut z każdej strony.
Odsączamy na papierowym ręczniku. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wsypujemy ryż. Podsmażamy go do czasu, aż stanie się przezroczysty. Następnie podlewamy go wodą, doprawiamy solą i curry.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Ryż będzie kleisty ale miękki. Na osobnej patelni przesmażamy warzywa. Łączymy je z ryżem.
Magdalena88
niezły kąsek
VioletoweKucharzenie
Tak jak najbardziej można przygotować pierś z kurczaka. Wtedy tylko krócej smażymy :-)
VioletoweKucharzenie
Dziękuję :-)