VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Skrzydełka w panierce i ryż w curry z warzywami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Danie na wzór orientalnego obiadu. W każdym kęsie wyczuwamy smak wyrazistych przypraw. Curry dodatkowo nadaje pięknego żółtego koloru.

Skrzydełka w panierce i ryż w curry z warzywami

Składniki:

Skrzydełka w panierce i ryż w curry z warzywami

 

  • Skrzydełka:
  • 1 kg skrzydełek
  • Przyprawa do kebabu
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • Bułka tarta + mąka (w proporcji 1:1)
  • Olej do smażenia (około 1 l)
  • Ryż z warzywami:
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • Oliwa z oliwek
  • 2 szklanki wody
  • Sól
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 200 g warzyw na patelnię

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w panierce i ryż w curry z warzywami
Skrzydełka dokładnie myjemy, odcinamy lotki. Wszystkie kawałki dokładnie przyprawiamy przyprawą do kebabu. Rozkładamy je na talerzu, wierzch posypujemy liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką.

Mięso odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek w rozmąconym jajku.

Do pojemnika wsypujemy po połowie mąkę i bułkę tartą. Wkładamy po jednym skrzydełku, zamykamy i energicznie potrząsamy. Tak panierujemy każdy kawałek. Mięso smażymy w rozgrzanym oleju po 10 minut z każdej strony.

Odsączamy na papierowym ręczniku. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wsypujemy ryż. Podsmażamy go do czasu, aż stanie się przezroczysty. Następnie podlewamy go wodą, doprawiamy solą i curry.

Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Ryż będzie kleisty ale miękki. Na osobnej patelni przesmażamy warzywa. Łączymy je z ryżem.