VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Skrzydełka w słodko-pikantnym sosie Madziarów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczne i proste do przygotowania skrzydełka w aromatycznym ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem chilli, ze słodko kwaśnym posmakiem.

Skrzydełka w słodko-pikantnym sosie Madziarów

Składniki:

Skrzydełka w słodko-pikantnym sosie Madziarów

 

  • 1 kg skrzydełek
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • Przyprawa do kurczaka (pikantna)
  • 3 łyżki liścia lubczyku
  • 0,5 szklanki sosu Madziarów

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w słodko-pikantnym sosie Madziarów
Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Mięso dokładnie nacieramy pikantną przyprawą do kurczaka oraz liściem lubczyku.

Sos Madziarów mieszamy z oliwą z oliwek. Zalewamy nim mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie kurczaka układamy w naczyniu i pieczemy w 200*C przez 40 minut. Często przewracamy mięso.

Tak zamarynowane mięsko możemy również ugrillować.