Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Skrzydełka z kurczaka w kostce rosołowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso marynowane w kostce rosołowej jest super.

Skrzydełka z kurczaka w kostce rosołowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Skrzydełka z kurczaka w kostce rosołowej

 

  • 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 łyżeczki papryki mielonej
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z kurczaka w kostce rosołowej
Kostki rosołowe pokruszyć, wymieszać z 1 łyżką oleju. Skrzydełka umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, natrzeć papką z kostek rosołowych, ułożyć w misce, odłożyć w chłodne miejsce na godzinę. Po upływie godziny mięso ułożyć w brytfannie, wlać odrobinę oleju, oprószyć pieprzem i papryką. Przykryć folią spożywczą, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 45-50 minut. Po upływie pół godziny usunąć folę, mięso polać powstałym podczas pieczenia sosem i dopiec w piekarniku na złoty kolor. Podawać z ziemniakami lub frytkami i surówką.
Skrzydełka z kurczaka w kostce rosołowej
Skrzydełka wyjąć z marynaty i ułożyć w brytfannie
Skrzydełka z kurczaka w kostce rosołowej
Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i papryką