thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Skrzydełka z syropem klonowym i dżemem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny sposób na skrzydełka z kurczaka w wersji lekko słodkiej

Skrzydełka z syropem klonowym i dżemem

Składniki:

Skrzydełka z syropem klonowym i dżemem

 

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • sol morska prowansalska
  • pieprz swiezo mielony
  • 1 cebula
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 czubata łyżka kwaśnego dżemu z owoców egzotycznych, np. papaja - marakuja
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • ok. 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z syropem klonowym i dżemem


   

     Skrzydełka opłukać, osuszyć, odciąć najcieńsze kawałki, natrzeć mięso solą i pieprzem. Cebulę pokroić na ósemki. W misce wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem papryki i natki). Przelać powstałą marynatę do zamykanego woreczka, dodać skrzydełka i cebulę. Zamknąć, wymieszać i wstawić do lodówki na noc. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową i włożyć do niego skrzydełka z marynatą. Posypać obficie mielona papryką. Naczynie umieścić w rękawie do pieczenia. Piec godzinę. Usunąć rękaw, obrócić skrzydełka i posypać papryką. Podpiec 15 minut, obrócić i zarumienić 15 minut wierzch. Usunąć folię aluminiową. Podawać posypane natką z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.