bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Skrzydełka z piekła rodem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ogniste skrzydełka w iście piekielnym sosie.

Skrzydełka z piekła rodem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Skrzydełka z piekła rodem

 

  • 4 kg skrzydełek
  • litr bulionu warzywnego
  • opakowanie mielonej słodkiej i ostrej papryki
  • 2 tubki węgierskiej pasty paprykowej ostrej
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z piekła rodem
Przepis pomysłu moich rodziców. Gorąco polecam! Skrzydełka myjemy, osuszamy i nacieramy pastą paprykową. Rozstawiamy kociołek nad ogoniskiem, rozgrzewamy go, dodajemy olej, na ktory po nagrzaniu wrzucamy skrzydełka i obsmażamy je ze wszytkich stron na rumiano. Gdy są złote zalewamy bulionem i dodajemy meiloną papryke oraz koncetrat pomidorowy. Wszystko razem mieszamy i dusimy na niedużym ogniu przez 30 minut. Na koniec zwiększamy ogień, żeby trochę sos odparował i zgęstniał. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub ryżem i duża ilością wody do popicia a jeszcze lepiej zimnym piwem.
Skrzydełka z piekła rodem
Etap 1
Skrzydełka z piekła rodem
Etap 2