madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Skrzydełka zapiekane na ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Dobry i smaczny przepis na obiad.

Skrzydełka zapiekane na ryżu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skrzydełka zapiekane na ryżu

 

  • 2 szklanki ryżu
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 6 szklanek wody
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego (90g)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 łyzeczki ostrej papryki w proszku
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Skrzydełka zapiekane na ryżu
Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Suchy ryż wysypujemy na blachę. Na ryżu układamy natarte skrzydełka z kurczaka.
Do niewielkiego garnka wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, margarynę oraz przyprawy. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Tak przygotowaną zalewą zalewamy skrzydełka ułożone na ryżu. Blachę ze skrzydełkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy około 1,5 godziny. Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika.
Skrzydełka zapiekane na ryżu
Natarte skrzydełka układamy w blaszce na wysypanym wcześniej ryżu.
Skrzydełka zapiekane na ryżu
Składniki zalewy rozpuszczamy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Skrzydełka zapiekane na ryżu
Gotową zalewą zalewamy skrzydełka ułożone w blaszce.