haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Skrzydełko i nóżka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

..czyli kurcze pieczone, a właściwie pół kurczęcia. Chrupiąca skórka, delikatne mięso - cała tajemnica tkwi w perfekcyjnym zestawie przypraw w marynacie.

Skrzydełko i nóżka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Skrzydełko i nóżka

 

  • 1/2 kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki (ja użyłam chilli w proszku)
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki curry medium
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Skrzydełko i nóżka
1. Najpierw marynata: do miski wkładamy przyprawy i rozgnieciony czosnek i olej. Mieszamy. Na tym etapie powstanie nam gęsta pasta. 

2. Skórkę z cytryny ścieramy, wyciskamy sok i dodajemy do marynaty.

3. Kurczaka oczyszczamy, myjemy, wkładamy do miski i masujemy dokładnie z każdej strony marynatą. Pozostawiamy na minimum pół godziny w lodówce. 

4. Na dno dużego naczynia żaroodpornego (tak dużego, żeby zmieścił się tam kurczak) wlewamy pół szklanki wody i wkładamy kurczaka, polewamy resztą marynaty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 50-60 minut.

5. Co około 20 minut podlewamy kurczaka sosem powstałym z pieczenia.

6. Kurczak jest gotowy, gdy temperatura mięsa w środku wynosi ok. 70-80 stopni (sprawdzamy termometrem). Możemy tez piec w termoobiegu.
Skrzydełko i nóżka
Marynata jest gęsta i bardzo aromatyczna.
Skrzydełko i nóżka
Kurczak dokładnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy na jakiś czas w lodówce.
Skrzydełko i nóżka
Marynata sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste, a skórka aromatyczna.
Skrzydełko i nóżka
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę wody.
Skrzydełko i nóżka
Kurczaka pieczemy około godziny.