Sposób przygotowania:
Skrzydełko i nóżka
1. Najpierw marynata: do miski wkładamy przyprawy i rozgnieciony czosnek i olej. Mieszamy. Na tym etapie powstanie nam gęsta pasta.
2. Skórkę z cytryny ścieramy, wyciskamy sok i dodajemy do marynaty.
3. Kurczaka oczyszczamy, myjemy, wkładamy do miski i masujemy dokładnie z każdej strony marynatą. Pozostawiamy na minimum pół godziny w lodówce.
4. Na dno dużego naczynia żaroodpornego (tak dużego, żeby zmieścił się tam kurczak) wlewamy pół szklanki wody i wkładamy kurczaka, polewamy resztą marynaty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 50-60 minut.
5. Co około 20 minut podlewamy kurczaka sosem powstałym z pieczenia.
6. Kurczak jest gotowy, gdy temperatura mięsa w środku wynosi ok. 70-80 stopni (sprawdzamy termometrem). Możemy tez piec w termoobiegu.
2. Skórkę z cytryny ścieramy, wyciskamy sok i dodajemy do marynaty.
3. Kurczaka oczyszczamy, myjemy, wkładamy do miski i masujemy dokładnie z każdej strony marynatą. Pozostawiamy na minimum pół godziny w lodówce.
4. Na dno dużego naczynia żaroodpornego (tak dużego, żeby zmieścił się tam kurczak) wlewamy pół szklanki wody i wkładamy kurczaka, polewamy resztą marynaty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 50-60 minut.
5. Co około 20 minut podlewamy kurczaka sosem powstałym z pieczenia.
6. Kurczak jest gotowy, gdy temperatura mięsa w środku wynosi ok. 70-80 stopni (sprawdzamy termometrem). Możemy tez piec w termoobiegu.