Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Skrzydełkowe kąski :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Podobne kaski robię często - doprawiam różnymi przyprawami - a dodatkowo mam wywar z gotowania skrzydełek

Skrzydełkowe kąski : Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skrzydełkowe kąski :

 

  • 6 skrzydełek z kurczaka ugotowanych ( maja być bardzo miękkie tak by swobodnie luzować kostki )
  • 2 małe lub 1 duże jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełkowe kąski :
Skrzydełka przeciąć na pół ( końcówki odrzucić ) . Wyluzować delikatnie kości i chrząstki . Każdy kawałek posmarować 1/2 łyżeczki sosu miodowego z czosnkiem. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Uformować owalne kawałki .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć ,,kąski ,, na rumiano z obu stron .
Podawać z ziemniakami i surówką lub jako ciepłą przekąskę z ketchupem , sosem miodowym z czosnkiem lub dipami do maczania .
Bardzo ekonomiczna przekąska . Kilogram skrzydełek kosztuje ok. 6 zł i wchodzi na niego ok.12 sztuk . To po podzieleniu będzie 24 ,, kąski ,, .Nawet jak doliczy się koszty jajek , bułki tartej , oleju czy ketchupu lub dipów ( a przecież użyjemy to co mamy w domu ) to wyjdzie 10 zł na 6 porcji po 4 szt. A do tego zostaje nam wywar na zupę ( a jak do obgotowania skrzydełek dodamy włoszczyznę to jeszcze za jednym gotowaniem będziemy mieć warzywa na sałatkę ).
Skrzydełkowe kąski :
Etap 1
Skrzydełkowe kąski :
Etap 2
Skrzydełkowe kąski :
Etap 3