Sposób przygotowania:
Skubaniec wg aliss06
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać miękką margarynę i lekko posiekać nożem. Następnie na środku zrobić dziurkę, wbić żółtka ( białka odłożyć do miski), wsypać 1/2 szklanki cukru, proszek do pieczenia i wlać olej. Zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, a dwie pozostawić białe. Wstawić do zamrażarki na ok 1 godz. Na 10 min przed wyjęciem ciasta jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na wyłożoną papierem blachę zetrzeć na tarce kolejno ciasto białe, ciasto czarne, wyłożyć lekko odsączone z soku jabłka na to bezę ubitą z białek i 3/4 szklanki cukru, wierzch posypać druga częścią startego ciasta białego. Całość piec ok 1 godziny w temp. 180C
kalia