p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Skubaniec z borówkami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto z różową bezą i borówkami amerykańskimi

Skubaniec z borówkami i bezą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Skubaniec z borówkami i bezą

 

  • 1/2 kg mąki,
  • 1 kostka margaryny,
  • 5 szt. jajek,
  • 3 łyżki kakao,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 25 dag borówek amerykańskich,
  • 1 opak. kisielu wiśniowego,
  • 1 szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Skubaniec z borówkami i bezą
1/2 kg mąki, całą margarynę, 6 łyżek cukru pudru, proszek do pieczenia, 5 żółtek- dokładnie mieszamy i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do drugiej dodajemy kakao, zagniatamy łącząc dokładnie i również ścieramy. Na kakaowym cieście kładziemy borówki. 5 białek ubijamy z 1 szklanką cukru i kisielem na sztywna masę i układamy na owocach. Na białko skubiemy ostatnią część ciasta. Pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni. Można posypać cukrem pudrem. Ciasto ostrożnie kroimy by nie uszkodzić bezy i wykładamy na talerz.
Skubaniec z borówkami i bezą
Na białko skubiemy ostatnią część ciasta. Pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni.