śa

śa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Skubaniec z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis w mojej rodzinie jest od pokoleń. Owoce dodaje w zależności od sezonu. Ciasto jest bardzo kruche.

Skubaniec z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skubaniec z jabłkami

 

  • 250 g margaryny,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 1 szklanka cukru+ 3 łyżki cukru
  • 0,5 kg mąki,
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 5 jaj,
  • 2 duże jabłka

 

Sposób przygotowania:

Skubaniec z jabłkami
Margarynę, smalec, cukier (3 łyżki) i żółtka utrzeć. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedna część większa od dwóch pozostałych. Największą część rozłożyć na blaszce. Do drugiej części dodać kakao i zagnieść. Ciemne ciasto rozłożyć na jasną część(poskubać). Na ciasto ułożyć kawałki jabłka. Białka ubić ze szklanką cukry. Przykryć białkami jabłka. Na wierzch poskubać 3 część ciasta. Piec ok. 1 h w 180 stopniach.
Skubaniec z jabłkami
Do ubiych białek dodaję najpierw pół szklanki cukru ubijam i dodaję drugą połowę.
Skubaniec z jabłkami
Ciasto najpierw ubijam mikserem, po dodaniu mąki zagniatam ręcznie
Skubaniec z jabłkami
Do jednej części dodaję ciemne kakao i ponownie zagniatam